Látnivalók

Egyházak

Református Lelkészi Hivatal
Cím: 3765 Komjáti Petőfi S. út 34.
Tel: 48/452-121

Református műemlék templom

A kőfallal kerített református templom 1804-ben épült késő-barokk stílusban, valószínűleg a korábbi középkori templom alapjait követve. Alaprajza és keletkezése arra enged következtetni, hogy középkori templom átépítésével készült.

A tornyot feltehetően az egyenes záródású szentélyre építették rá. Jelenlegi külsejét 1912-ben nyerte el, ekkor emeltek keleti , homlokzata elé 17 m magas, hegyes gúlasisakos tornyát. 7X13 m-es hajója téglalap alaprajzú, hátul sarokpillérekre támaszkodó. A tetőteret kék színű, csillagokkal díszített famennyezet zárja le. A gúlasisakos torony jellegtelen, övpárkányos homlokzatú, nyílásai félkörívesek. A hajó téglalap alaprajzú, hátul saroktámpilléres, belül kazettás sík mennyezetes, csillagokkal díszítve.

Berendezése egyszerű, a bejárati oldalon keskeny fakarzat csatlakozik a torony emeleti teréhez. Az anyaegyház értékes kegytárgyai között van egy 1693-ból származó kehely és egy 17. századi ezüstpohár.

Katolikus templom

Komjáti katolikusai 1938-ban, a szilasi Upponyi József plébános idején építettek templomot maguknak, ezt megelőzően csak a reformáció megjelenése előtt volt templomuk. Az 1940-ben fölszentelt római katolikus templomot a közelmúltban tornya kivételével elbontották és mögötte emelték az új templomot. A szűz Mária Szent Szíve tiszteletére fölszentelt templom a 20. század végére életveszélyessé vált. Így tornya kivételével a közelmúltban elbontották és egy újat építettek a korábbi hajó mögött.

Hősi emlékmű

Komjáti világháborús emlékművét-a "Turult" -2000-ben avatták fel.
Népi lakóházak közül legszebbek a református templom felé vivő utcán állnak, közülük is legismertebb a Komjáti család címerét hordozó Petőfi út 31.sz. épület.

Vízimalom

A településtől egy km-re található az egykori Nehoda-féle malom, mely 1935-ben épült, és a környék találkozási helye, a társasélet színtere volt. Kertjében látható a kiszáradt vén mocsártölgy hatalmas tuskója és a tulajdonos által állíttatott feliratában egyedi kőkereszt. A malom és környéke felújításra került, ahol turisztikai paradicsom került kialakításra a természetet kedvelők és az aktív turizmus imádók számára. A megtekintéshez előzetes egyeztetés szükséges.

Fáy kúria

A Fáy család napjainkban felújított, a 19. században épült kastélyát a Bódvaszilas felé eső faluszélen találjuk.
A család sírkertje az Alsó-hegy oldalán áll ószász-narancsfák árnyékában.

Az épületet ma kultúrházként használja az önkormányzat.

Túrák a községből

A környék természeti adottságai igazi túristacsalogató lehetőségeket kínálnak. A közeli Aggteleki Nemzeti Park barlangjai, a világrökséghez tartozó Baradla minden kiránduló kiváncsiságát felkelti.
A természetet kedvelőknek egyedülálló élményt jelenthet a tájegység nyugalma és csendje, a védett növényritkaságok, a történelmet kedvelőknek pedig a környék településein található műemlékek:

Tornaszentandrás határán található a megskalpolt különleges alakú Esztramos-hegy, mely minden barlangjáró és természetvédő előtt ismert, de a túristák is szívesen kutatják

A hazai műemlék állományban is páratlan értéket képvisel Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma.

 

 

Komjáti címere


ELADÓ
Házak
Komjátiban

Tovább
Malomtanya

 

© 2007-2024 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.