Földrajzi jellemzők

Fekvés, elhelyezkedés
Komjáti község Miskolctól észak felé 62 km-re, a történeti Torna, majd Abaúj-Torna vármegyében, 1950-től Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 27-es számú nemzetközi forgalmú főút mentén fekvő település. A település határa a Gömör-Tornai-karszt és az abba ékelődő Bódva-völgy területén található. Az egyetlen település a Bódva középső szakaszának völgymedencéjében, amely nem a hegyek lábához, patakvölgybe települt, hanem a folyó partjára. Északi határában a Gömör-Tornai karszthoz tartozó Alsó-hegy, délen a Tornai-dombság emelkedik. Az 500 m fölé emelkedő Alsó-hegyen bukkannak felszínre a Gömör-Tornai-karsztra oly jellemző, triász korú (245-208 millió éves) kőzetek. Karsztos fennsíkja töbrökkel telehintett, némelyeben függőleges aknabarlang, azaz zsomboly mélyül. Az Alsó-hegy lábánál bővizű karsztforrások fakadnak, ilyen a Vecsem és a Pasnyag is, előbbi a bódvszilasi, utóbbi a tornanádaskai határban hozza felszínre vizét. A Pasnyag-forrást az 1980-as évek első felétől vízművel foglalják, s vizét issza a környék lakossága.

A település szabálytalan alaprajzú, mivel mind az egykori tornai főúthoz (mai 27-es számú főút), a mellette futó vasúthoz, illetve a szomszédos falvakhoz vezető utakhoz, mind pedig a szeszélyes Bódvához igyekezett igazodni. A falu egykori magját a református templom utcája jelzi.

Megközelíthetőség
Közúton: Miskolctól Sajószentpéterig a 26.számú, majd Sajószentpétertől a Bódva-völgyi 27.számú nemzetközi főközlekedési úton közelíthető meg.

Vasúton: Miskolc-Tornanádaska vasúti szárnyvonalon saját megállóhellyel rendelkezik. Az IP-n kívül minden vonat megáll. Utazáshoz jegyek a vonaton vásárolhatók.

Határátkelő: Legközelebbi határátkelő a szomszédos szlovák területre a szomszédos Tornanádaskán található, mely 2007 decemberében megszűnt.

2007. december 21-jétől Magyarország "schengeni-övezethez" tartozik, schengeni tagállam. A schengeni egyezmény eredményeként a Schengeni tagállamok közti határok átlépésekor az állampolgároknak már nem kell felmutatniuk útlevelüket vagy személyazonosító igazolványukat. Így a Magyar - Szlovák szárazföldi határmentén megszűnt a régi határátkelőhely és az ellenőrzés,az átkelők egyszerűen továbbhajthatnak az úton és a határt már nem csak az eddigi határátkelőhelyeken léphetik át. A határellenőrzés megszűnése mindenkire vonatkozik, azon személyekre is, akik nem EU állampolgárok.


 

 

Komjáti címere
ELADÓ
Házak
Komjátiban

Tovább
Malomtanya

 

© 2007-2023 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.